Offerhällan

Allmän information – Offerhällan

En klippa att drömma om. Stor klättring, med en samling av Sveriges mest givna spricklinjer. Klippan ligger i byn Sörnoret utanför Åsele. Ett utmärkt stopp på väg till eller från Lofoten!

Foto: Per Lindh

 

Introduktion

 

En klippa att drömma om. Stor klättring, med en samling av Sveriges mest givna spricklinjer. Klippan ligger i byn Sörnoret utanför Åsele. Ett utmärkt stopp på väg till eller från Lofoten!

Karta: hitta.se

Bilder: Bilder från Offerhällan

Byn: Sörnoret

  • Offerhällan heter Bergvattenberget på kartor.
  • Än så länge är det mest långa och stora sprickor som utvecklats. Ett standardrack för Offerhällan bör innehålla minst ett set kil och tio kamkilar från grön Alien till WC Friend #3.5 (Camalot #3). Flera leder kräver ännu större kamkilar, upp till WC Friend #5 & #6 och vissa kräver även Big Bro #4. För varje led kommer information presenteras om lämpligt rack.
  • Det är väldigt lätt att hitta lederna. Ofta är det 20-30 meter mellan lederna och linjerna är minst sagt tydliga. Det här är inte din vanliga sportklippa, inga uteslutna grepp här…
  • Bara för att en led inte har några stjärnor behöver inte det betyda att leden inte är värd att klättras. Stjärnmarkeringarna finns till för att nya besökare lättare ska kunna hitta de allra finaste lederna.
  • Ta med ett 60 meters firningsrep.
  • Hjälm är ett måste, än så länge rasar det ibland småsten från kanten. Efter 70 meter fritt fall gör små stenar också ont.
  • Det finns inget vatten vid klippan så ta med det dricksvatten du behöver.
  • Sugen på att göra nyturer? UKHK ordnar allt du behöver! Hör bara av dig till någon i styrelsen för information om material.
  • Restriktioner: Mellan En Feting och Nåijden på väggen mot byn så går det att (under viss påverkan?) se en lappgubbe i mossan. Sopa inte här.
  • Det går möjligen att hoppa base från toppen av Sista vilan.

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

 

I Åsele samhälle vid stallet/ishallen, tag av mot byn Sörnoret. Det står “13 Sörnoret” på skylten. Denna väg är densamma som man tar om man ska till flygplatsen. Fortsätt på denna väg tills du kommer till byn Sörnoret. Från byskylten i Sörnoret är det cirka 3,6 kilometer tills du ska parkera bilen.

När du passerat byn och kört ett tag så kommer det en skylt med “Här slutar allmän väg”. Forsätt förbi denna skylt och kör efter vägen tills det dyker upp en skylt som pekar mot höger med texten “Offerhällan 2 Bergvattenberget”. Vid början på denna väg finns det en bom och den kan (enligt rykten) vara stängd ibland. Kör på denna väg cirka 1 km tills ni kommer till en skylt som pekar mot höger mot en stig. På skylten står det “Offerhällan 0,9 Bergvattenberget”. Stigen leder till rastplatsen på toppen av Offerhällan. OBS! Blöt stig. Kan vara olämpligt med lågskor om det har regnat mycket.

Från ishallen i Åsele till där man lämnar bilen vid Offerhällan är det 16 km.

Boende

Vid toppen av klippan finns fina tältplatser och ett utedass. Däremot finns inget vatten. Däremot går det bra att campa mitt i byn vid bron. Då får man både dricksvatten (Ångermanälven?) och badmöjligheter.

Lyxalternativet är att hyra in sig i den superfina byastugan. Se Sörnorets hemsida för mer information.

 

Orientering vid klippan

Offerhallan-ovan

 

Du kommer fram till toppen av klippan. Med utsikt över vattnet så har du En Feting rakt nedanför vindskyddet. 30 meter till höger har du uttoppningen på Ljusbågen och ett firningsankare (OBS! 60 meter ner till backen!).

Ensamseglaren och omkringliggande leder ligger ytterliggare 75 meter åt höger, fortsätt stigen bort så får du efter ett tag en väldigt fin överblick över det här området om du söker dig ut mot kanten. Lättast tar du dig ner och upp i den stora rännan (södra vägen)m h a ett fixrep.

Halvvägs till himmelen och omkringliggande leder ligger 75 meter till vänster om vindskyddet. Ska du klättra dessa är det lättast att fira ner från firningsankaret på toppen av Sista vilan. Firningsankaret som ligger ungefär 50 meter norr om vindskyddet (vänsterut om man tittar ut mot sjön) kan vara lite svårt att hitta, men följ nedersidan av en några meter hög klippvägg som går diagonalt nordöst mot toppen av sektorn. Firningen är 59 meter och helt frihängande.

Om du vill gå ner rekommenderas den norra vägen, det vill säga åt vänster från vindskyddet. Först blå snitsling och sedan gul/röd för dig ner i en ravin med ett stort klämblock i toppen. I ravinen finns det ett fixerat rep. Följ snitslingen neråt och sedan åt höger så kommer du till Vägvisaren och strax där efter Halvvägs till himmelen.

Historia

Som namnet antyder är Offerhällan på Bergvattensberget en gammal samisk offerplats. Självaste klippan var besjälad av en gud. En avgudabild i trä fanns uppsatt på klippan. Avgudabilden togs ned och förvarades i kyrkan i Åsele, men träfiguren försvann när kyrkan brann ner på 1930-talet.

Vid klippan har det har även hittats långa trädgrenar som användes för att piska gudarna/klippan om offren inte gav önskad effekt.

Från en klättrares synvinkel upptäcktes klippan på 1970-talet men det dröjde till slutet på 1980-talet innan Tommy Nilsson och Anders Lindh aidade det som idag är Sista vilan. När sedan Anders Linder, Jens Åström, Tommy Nilsson med flera plockade fram borstarna kring 2003 så blev det den egentliga starten på det Offerhällan vi har idag.

 

Överblick klippa

Vänstra delen                                                                                                                         Högra delen

700px-Offerhallan_overblick_left_layers                                                 700px-Offerhallan_overblick_right_layers

 

Mot nya mål6+ Mix.png 25m
2 bultar, Jens Åström -05 
Går på bergets vänsterkant. Slutar på Ensamseglarens standplats.
Ensamseglaren5+,5- Trad.png En Stjärna50m
P. Lindholm -06 Videoicon.gif
Den breda sprickan till vänster om Optimistjollekaminen.
Optimistjolle5+ Sport.png En Stjärna25m
7 bultar, P. Lindholm -06 
Bultad kaminklättring som slutar på ”Island in the sky”.
Ljusbågen6-, 6+ Trad.png 50m
Anders Linder, A. Sandström -06 
Startar rakt under vindskyddet. Andra replängden kan upplevas något nervig.
?projekt
 
Väggtur rakt under fikaplatsen. Öppet projekt. De översta 40 m är grovsopade av Per Gunnarson. Har ett oroväckande blankt parti.
En Feting6 Trad.png En Stjärna20m
P. Lindholm -06 
Offwidth rakt nedanför vindskyddet. Leden startar 15m ovanför marken på en skitig hylla.
Nåijden6, 6 Trad.png Två stjärnor60m
Anders Linder -06 
Mäktig kamin-diederformation. Härligt bökig!
Välsignelsen6+ Trad.png 15m
M. Johansson -06 
Individuell fortsättning på Nåijden
Fruktans belöning6/6+, 7- Mix.png Två stjärnor60m
 
Till vänster om domedagssläggan.
Domedagsfruktan6, 7- Tre stjärnor 
En fin link-up där man klättrar första replängden på Domedagssläggan och andra replängden på Fruktans belöning. Underbar och välsäkrad klättring.
Domedagssläggan6, projekt En Stjärna
Tommy Nilsson 
Stora taksprickan. Gemensamt insteg och utsteg med Sista Vilan. Andra replängd är ett öppet projekt. Om du kommer förbi taket, så passa repet (se diskussionssidan).
Sista vilan6+, 7 Trad.png Tre stjärnor60m
T. Nilsson,J. Åström, J. Andersson -07 
En fantastisk linje. Ihållande brant sprickklättring.
Halvvägs till himmelen6,7 Trad.png Tre stjärnor65m
J. Åström (1a repl.) -03 , Krister Jonsson (2a repl.)-07 
En av Sveriges finaste spricklinjer. Det går bra att fira av efter 1a repl. för den som vill. Andra replängden har fått ett eget namn, Himlen kan vänta.
Himmelen direkt6, A0 (Cirka 8/8+ fritt?) Trad.png Tre stjärnor37m
Jonas Wiklund -09 
Fingersprickan som går rakt upp från standplatsen på Halvvägs till himmelen. Bultat ankare.

Vägvisaren och Ljudvallen når man genom att klättra upp via en trästege och ett fast rep upp till en hylla.

Vägvisaren7-, projekt Trad.png En Stjärna28+25m
2 bultar, Anders Linder -04. Denna led har snabbt förlorat kampen mot mossan
Ljudvallen8 Mix.png Tre stjärnor60m
2 bultar, Fredrik Nyberg 2009, ff Jonas Wiklund 2011 
Taken till höger om Vägvisaren. En bult i början och en på mitten. Fin och omväxlande klättring
Spetälskprojekt Trad.png 50m
 
Dieder till höger om Fredrik Nybergs projekt. Öppet projekt påbörjat av Johan Grahnén. Toppen är grovsopad.
Elsie / Respect for the Swedish Sandbag5 Trad.png 15m
S. Wheadon,M. Isaksson, D. Johansson -13 
Sprickan under det hängande blocket vid den vänstra nedstigningen uppifrån sett. Säkringsmannen kan med fördel göra stand med prussik i accessrepet. Tunnt insteg som säkras med ett par mässingskilar, följ sedan sprickan upp till toppen. Avsluta genom att kliva över på det hängande blocket för att undvika att skada den överhängande mosskudden. Obs: ta graden med en nypa salt.

 

Boulders

Lillen4C

Bultlogg

2009

  • Ankare och två ledbultar på Ljudvallen
  • Ankare på projektet mellan andrarepan på Sista vilan och Himlen kan vänta
  • Två ledbultar på En Feting

2007

  • Firningsankare ovanpå Sista vilan utsteg. Kompletterat med en bult och kedja samt stålkarbin. En 60m frihängande firning till marken.

2006

  • Firningsankare vid Ljusbågen. Två bultar + Fixe-hängare + kätting + tre snabblänkar
  • Ensamseglaren.
    • Ankare: Två bultar + Fixe-hängare + kätting + tre snabblänkar
    • Led: Sju(?) bultar + Fixe-hängare (eventuellt någon Petzl-hängare)
  • En Feting – två bultar + Fixe-hängare på toppen
  • Nåijden/Välsignelsen – två bultar + Fixe-hängare ovanför Nåijden/stand för säkringsman på Välsignelsen
  • Sista vilan – bultar + ankare
  • En ensam bult ovanför Fruktans belöning.

2005

  • Två bultar på Mot nya mål sätts upp.

2004

  • Två bultar och ett ankare sätts upp på Vägvisaren. Alla bultar av standard typ. Kätting i ankare dock ej av klassad typ, ej heller de plåtbleck som kättingen sitter i. Länkarna av Clas Ohlsoon typ. Kan gärna bytas ut.

2003

  • Ankare på Halvvägs till himmelen sätts upp.

In English

Description

A mighty wall looming over the village Sörnoret, outside the town Åsele in Lappland. Mostly two-pitch routes. The routes at the main sector all have a verical first pitch followed by an overhanging pitch. Routefinding is not exactly an issue, as almost all routes follow major cracklines. The crag is approached from the top, and some routes can only be accessed by rappel.

Map: hitta.se

Photos: Bilder från Offerhällan

The village: Sörnoret

Nuts and bolts

Several of the routes feature wide cracks, or cracks that are wide in part. It is good to have cams up to a fist-sized piece (Friend #4 or Camalot #4). In order to be able to do all routes offwidth-gear is also needed (Friend #5 & #6 and perhaps a big bro #4).

For rapping down to the main sector (recommended, although hiking in via ”Norra ravinen” is also possible) an extra 60 meter rope is necessary. A 60 meter rope is also needed for rapping down to Ljusbågen.

The route ”En feting” cannot be accessed by any other means then rapping in from the top. (See map)

Directions

From Åsele, drive towards Sörnoret. After driving through Sörnoret drive past a sign stating: ”Här slutar allmän väg” (Public road ends here). Keep going along this road until the sign ”Offerhällan 2 Bergvattenberget” points you right. Drive a kilometer until you see the withered sign that once upon a time read ”Offerhällan 0,9 Bergvattenberget”. Park your car and follow the trail over the bog and up the hill. In total 16 kilometre from Åsele.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar